Low Frequency Noise-Induced Pathology: Contributions Provided by the Portuguese Wind Turbine Case

auteurs: Nuno A. A. Castelo Branco, Mariana Alves-Pereira, Augusto Martinho Pimenta, José Reis Ferreira.

jaar: 2015

type onderzoek: single case study

tijdschrift & DOI nummer: Euronoise presentatie 2015, Maastricht

Relevantie: Op basis van metingen door een Portugese onderzoeksgroep in een woning op 450 meter afstand van vier windturbines, heeft de Portugese Hoge Raad besloten dat de turbines moesten worden stopgezet en verwijderd. Aanleiding voor het onderzoek waren de gedragsveranderingen van een 12- jarige jongen na plaatsing van de windturbines eind 2006. Zijn  school sloeg alarm in juni 2007: het voorheen actieve kind was lusteloos, en leek altijd moe, maakte ruzie en presteerde ver onder zijn niveau.

Allereerst werd in de slaapkamers een duidelijke toename van laagfrequent en infrasoon geluid gemeten. Onderzoek van zijn reactietijd op stimuli bleek afwijkend: normaal bij een kind van zijn leeftijd ongeveer 300 milliseconden (ms), in juni 2007 had hij een reactietijd van 352 ms, na twee maanden vakantie op een andere locatie verbeterde deze naar 322 ms. Dit betreft een single-case-studie waarin zowel het ILFG binnen de slaapkamer, als de invloed daarvan op het functioneren van het kind konden worden geobjectiveerd – mede door de verbetering na het weghalen uit de omgeving (en voldoende aanleiding vormden om de windturbines  bij rechterlijke uitspraak te laten stopzetten)

Nederlandse samenvatting: In november 2006 werden 4 Industriële Windturbines (IWT) geïnstalleerd in de buurt van een woning in Portugal. In maart 2007 werd dit team benaderd door de familie om te helpen bij het onderzoeken van hun Infrageluid en Laagfrequent Geluid (ILFN) -probleem waarvan ze veronderstelden dat dit werd veroorzaakt door de IWT’s. De familie begon een gerechtelijke procedure voor het stopzetten van de IWT’s, en in september 2007 werd het eerste rapport van dit team gepresenteerd tijdens de 2e International Meeting on Windturbine Noise. In juni 2010 werd een vervolgrapport van deze zaak gepresenteerd op de 14e International Meeting on Low Frequency Noise and Vibration and its Control, waarbij ILFN-geïnduceerd pathologie werd bevestigd door middel van histologie in de volbloedpaarden van deze familie. Het doel van dit rapport is het geven van een vervolg aan deze casus, vijf jaar later.

Originele abstract: In November 2006, 4 Industrial Wind Turbines (IWT) were installed in the vicinity of a residential dwelling in Portugal. In March 2007, this team was contacted by the family requesting assistance in dealing with their Infrasound & Low Frequency Noise (ILFN) problem that they claimed was being generated by the IWT. The family began legal proceedings for the removal of the IWT, and in September 2007, this team’s first report was presented at the 2nd International Meeting on Wind Turbine Noise. In June 2010, a follow-up report of this case was presented at the 14th International Meeting on Low Frequency Noise and Vibration and its Control, wherein ILFN-induced pathology was confirmed through histology in this family’s thoroughbred horses. The goal of this report is to provide second follow-up to this case, five years later.

bij welke vraag hoort dit artikel? Zijn er effecten van LFG op kinderen?

zoektermen: slaapverstoring, kinderen, gedragsproblemen, reactietijden, ILFN